Sluit Logo Wasserij Zonneschijn
Naar Bedrijven

Zonneschijn: milieu en ecologie

Wassen, strijken, nieuwkuis, particulier of professioneel, alles heeft impact. Zonneschijn engageert zich evenwel al geruime tijd om die impact op mens en milieu te beperken. 

We hebben niet gewacht op bosbrossers en klimaatmarsen en daar zijn we trots op. Natuurlijk verloopt alles in stappen, maar Zonneschijn bewandelt duidelijk – en al langer dan vandaag – een traject dat erop gericht is … 

  • de kwaliteit van onze dienstverlening, afwerking en service te verbeteren
  • de impact daarvan te reduceren, te beperken en te ‘vergroenen

Periode 2001 – 2009: de aanzet

In 2001 namen we de Senking-wasstraat in gebruik en reduceerden meteen het watergebruik van 40 liter naar 15 liter per kilogram gewassen linnen. Spoelwater in voorwas en hoofdwas wordt hergebruikt en het volume afvalwater vermindert. Wasmiddelen en chemicaliën zijn gehalveerd door hergebruik van dat spoelwater (dat zeepresten bevat). De nieuwe wasstraat werkt met één frequentiegestuurde motor (in plaats van vier conventionele wasmachines) en het organisatieprincipe erachter leidt tot 30% minder energieverbruik.

Het wassen gebeurt 100% fosfaatvrij. Een automatisch hangbaansysteem creëert extra ruimte en een lagere werkbelasting voor onze medewerkers. 

Sinds 2002 integreert Zonneschijn regenwater – al dan niet gemengd met putwater – in de bedrijfsgebouwen en het eigenlijke wasproces. 

In 2005 schakelden we over van stoomdrogers, die ook bij inactiviteit energie verbruikten, naar gasdrogers. Die laatste zijn efficiënter in verbruik, vermijden warmteverlies en schakelen zichzelf uit wanneer het linnen droog is. 

De jaren 2006 (eerste warmtewisselaar) en 2008 (tweede warmtewisselaar) staan in het teken van warmterecuperatie en opnieuw een vermindering in energieverbruik. 

In samenspraak met de leverancier van wasproducten introduceerden we een jaar later een nieuw wasconcept. Het waterverbruik daalde tot 12 liter per kilogram linnen. 

 

“Efficiënter omspringen met middelen, grondstoffen en energie is een rode draad”

 

Na de wasstraat in 2001 vernieuwden we in de loop van 2009 ook de waszwierder. Nieuwe technologie, een toestel van een nieuwe generatie: het waterverbruik daalt andermaal en de (ene) gelijkstroommotor heeft een pak minder energie nodig dan de vier ‘oude’ traditionele motoren. 

2010 tot 2014: investeren in efficiëntie en minder verbruik

WetCleaning, de ecologische variant van de traditionele nieuwkuis of droogkuis, doet in 2010 zijn intrede. Chemische solventen behoren vanaf nu ook hier tot het verleden. We investeren in een nieuwe hemdenstrijk-groep die behalve een betere afwerking ook een besparing op gebied van elektriciteit en stoom oplevert. Stoom, inderdaad. Zonder -r. 

Diezelfde stoom wordt sinds 2012 opgewekt door een nieuwe stoomgenerator die sneller en efficiënter op bedrijfsniveau komt. Van een uur (vroeger) naar vijf minuten, het vertaalt zich in een nieuwe daling van ons energieverbruik. De moderne gasbranders zijn bovendien letterlijk een verademing: meer rendement, een zuivere verbranding en minder belasting op milieu. 

 

“2012 is bij uitstek symbolisch voor onze transitie naar ‘efficiënter en beter, op alle domeinen“

 

Een nieuwe pompengroep treedt alleen in werking als er vraag is naar water, daar waar vroeger continue-werking was. In een vloeiende beweging  stuurt de groep ook het ‘warme’ (40°) water in de wasstraat aan. Minder restvocht, lagere droogtijd en sneller strijken zijn het gevolg. 

We startten in september 2012 met een recyclageprogramma voor onze oude en afgeschreven anti-vuilmatten. Ze krijgen een nieuw leven als alternatieve brandstof of als niet-wasbare mat en we besparen 300 tot 500 kilogram afval per jaar. 

Twee nieuwe wasmachines – geautomatiseerd, met gelijkstroommotor en automatisch weegsysteem – met een capaciteit van elk 40 kilogram vervangen een oudere energie- en waterslokkop. 

 

Eind december 2012 installeerden we vijf gasdrogers met RADAX-technologie. ‘Radiale en axiale luchtstromen’ in vaktermen en een slimmer gebruik ervan levert een kortere droogtijd op. 

We startten 2013 zoals we 2012 eindigden, met drie nieuwe persen met terugwinning van perslucht. Perslucht is een dure zaak als er sprake is van het onderweg verliezen ervan, dus deze optimalisatie is een aanzienlijke verbetering. Twee nieuwe waszwierders – met alle recente technologie aan boord – vervangen ondertussen twee oudere exemplaren. 

In 2014 investeerde Zonneschijn in twee strijkrollen of mangels die, onafhankelijk van de stoomketel en rechtstreeks door middel van gas verwarmd, alleen bij activiteit energie verbruiken. 

Sinds 2015: van hernieuwbare energie tot …

In het begin van het jaar 2015 kochten we twee nieuwe bestelwagens aan en dat doen we meteen goed: Euro 6, energiezuinig, ecologisch performant. 

Die bewuste lijn trokken we door naar onze complete aanpak en sinds december 2015 draait Zonneschijn op 100% gecertificeerde, hernieuwbare elektriciteit. Goed voor 241,43 ton CO2 die we vanaf nu jaarlijks niet meer uitstoten. Ook ons gas wordt deels uit biomassa gewonnen. 

Twee nieuwe gasdrogers (50 en 85 kilogram) en een droger (50 kilogram) gebruiken vanaf 2016 RADAX-technologie. Luchtstromen worden beter aangewend, kasten zijn geïsoleerd en samen levert dat een efficiënter, groener machinepark op, met minder verliezen. 

Tijdens 2017 brengen een aantal studies aan het licht dat er verbeteringen mogelijk zijn op gebied van zeepdosering en -leidingen, dus worden sensoren vervangen en leidingen vernieuwd. We schakelen over naar ledlampen in de wasserij. 

De eerste Euro 6-bestelwagen die een ouder exemplaar vervangt, doet zijn intrede. Elk jaar eentje, dat is het plan. En we zitten op schema, want nummer twee is er in 2018 bijgekomen. 

Halfweg het jaar plaatsen we een nieuwe stoomketel. Beter geïsoleerd, modern, met modulerende brander voor meer rendement en betere verbranding.

***

Dit verhaal is niet ten einde. Integendeel. Het verhaal van Zonneschijn is er eentje van efficiënter omspringen met middelen, grondstoffen en energie. Van minder verbruik. Van beter gebruik. Van mens en milieu.

Niet alleen op het vlak van ecologie, ook op het gebied van ergonomie. Deels geautomatiseerd en in kleinere volumes werken, onder gezondere lichtbronnen en in een beter geïsoleerde omgeving, het resulteert in tevreden medewerkers. 

Wij engageren ons om dit duurzame beleid ook in de toekomst verder te zetten. 

Klanten

Vriendelijk correct en steeds in orde.

Charlotte Cnockaert
Ik breng bijna wekelijks mijn was en strijk binnen bij Zonneschijn. Tevreden van hun diensten. Vriendelijk, correct en steeds in orde.

Perfecte dienstverlening

Mireille Mignon, Knip en Krul
Perfecte dienstverlening, mooi verpakt en correcte prijs.

Zelfs open over de middag

Caroline Coorevits
Een wasserij waar je steeds vriendelijk onthaald wordt, waar je zelfs over de middag jouw was/strijk kunt afhalen als je er op andere tijdstippen niet geraakt, waar de was/strijk steeds tiptop in orde is en waar je uw was/strijk kort nadien terug kunt ophalen...dat is een wasserij naar mijn hart :-)